Alkoholmisbrug og psykisk sygdom

 

Hvis én i familien, enten en af dine forældre eller søskende, har et misbrug af alkohol, medicin eller andre former for narkotiske stoffer, eller lider af en ikke velbehandlet psykisk sygdom, kan det ikke undgå at påvirke den måde I er sammen på som familie.

 Enten fordi en eller flere deltagere ved jeres familiesammenkomster har en uhensigtsmæssig adfærd – eller fordi nogle af de voksne i familien har et langt større behov for omsorg/hjælp, end der ellers vil være forventeligt.

Hvis du er vokset op med forældre der har haft et misbrug, har det ganske givet også haft stor betydning for din trivsel både som barn, ung og voksen. Det kan være svært at flytte sig ud af rollen som omsorgsperson for den, som egentlig burde have taget sig af dig.

Hvis en af dine søskende er endt i misbrug eller er psykisk syg, kan det medføre at alle i familien taler om/har fokus på den der har det svært, og du kan føle at du forsvinder helt. Eller omvendt: at du skal være “ham der klarer sig godt”, og giver familien oprejsning. 

 Brud eller bearbejdning?

 Det kan være nødvendigt at bryde kontakten med et menneske i aktivt misbrug eller ubehandlet psykisk sygdom, hvis du skal sikre din egen overlevelse – men et brud med én der er dårligt fungerende betyder ofte skyldfølelse og tvivl: hvor langt bør du strække dig for at hjælpe? 

 Hvis du er vokset op i en familie med misbrug og psykisk sygdom, og/eller lever med det nu, vil det derfor være hjælpsomt for dig at bearbejde både det opvæksten har givet dig med af sårbarhed og udfordringer – og din nuværende relation til dit familiemedlem. Du skal finde ud af, hvordan der kan og skal sættes grænser, og hvad det vil betyde for dig. 

Camilla Bechsgaard

Camilla Bechsgaard

Psykolog

admin@camillabechsgaard.dk

Vi tilbyder
terapi i Odense
Filosofgangen 25, 2. sal,
5000 Odense C.

 

Terapi

Online terapi

Parterapi

Familieterapi

Tegneterapi