Har du konflikter med voksne søskende

Konflikterne med dine søskende startede måske allerede da I var små, med skænderier om legetøj og hvem der fik mest ros af mor og far. Det kan også være at I først er gledet fra hinanden som voksne, på grund af forskellige måder at leve på, familiekonflikter i ungdommen, der aldrig blev løst – eller bare at I som mennesker er meget forskellige. Nogle af de mest almindelige grunde til konflikter mellem voksne børn kan være:

  • Jalousi –  hvem holder jeres forældre mest af, hvem har klaret sig “bedst” i livet?
  • Manglende accept af hinandens personlighed, herunder rummelighed overfor særlige udfordringer (psykisk sygdom mv.).
  • Splittelse med rødder i forældre-skilsmisse: forskellige relationer til henholdsvis mor og far. Manglende anerkendelse af, at det kan føles anderledes for en søster eller bror.
  • Følelsen af ikke at være anerkendt i familien.
  • Grænseoverskridende eller kritisk adfærd fra alle/en af parterne under familiesamvær.
  • Uenighed om hvem der skal stille op, og hvor ofte der skal tilbydes hjælp til gamle forældre.

Brud eller pauser i kontakten

Det kan være en god idé at begrænse den tid du tilbringer sammen med dine søskende i en periode, hvis det oftest ender med at I kommer op og skændes. Et brud kan gøre familiesamværet svært, og påvirke jeres forældre – men en pause kan give dig tid til at overveje hvad du har brug for at ændre for at det kan fungere. 

Du kan ikke forvente at dine søskende forandrer sig, eller at de pludselig holder op med at være kritiske og nedgørende overfor dig. Det, du kan forandre er dit eget overskud – og din tro på, at du kan og må sætte tydelige rammer op for den adfærd du vil finde dig i. Nogen gange kan dét at lade være med at træde den samme gamle konflikt-dans med tiden være nok til at skabe nye muligheder, også i resten af familien. 

 

Camilla Bechsgaard

Camilla Bechsgaard

Psykolog

admin@camillabechsgaard.dk

Vi tilbyder
terapi i Odense
Filosofgangen 25, 2. sal,
5000 Odense C.

 

Terapi

Online terapi

Parterapi

Familieterapi

Tegneterapi