Konflikter med dine forældre
Hvis du som voksent barn har konflikter med en eller begge dine forældre, har du måske overvejet om det ville være lettere bare at bryde kontakten. Mange fortsætter med at ses, ud fra et moral- og høflighedsprincip og fordi der måske er et håb om at tingene en dag bliver bedre. Der kan være en lang række grunde til at konflikterne opstår, og en del af dem hænger sammen med samspilsmønstre i familien, som går lang tid tilbage.
- Dine forældre er blevet skilt, og havde dengang et svært brud, der påvirkede både børn og voksne i lang tid efter.
- Du har fået en partner, en livsstil eller politisk holdning som dine forældre ikke bryder sig om.
- I har en måde at være sammen i familien, som er grænseoverskridende: du får nærgående eller ironiske kommentarer til din tilværelse, eller mærker et ønske om at være sammen/ tale i telefon meget oftere end du har lyst til.
Brud i kontakten
Hvis du når frem til at beslutte dig for at bryde med en eller begge dine forældre, er det sikkert konklusionen på lang tids overvejelser. Et brud kan føles som den eneste løsning, hvis du skal beskytte dig selv og eventuelt din partner/dine børn. Det kan give en tiltrængt og livsnødvendig pause fra konflikterne. Du skal bare være klar over, at et brud ikke foregår i et lufttomt rum. Ofte vil der være andre familiemedlemmer omkring jer, der vil ønske en genforening – og som vil lægge pres på dig for at tilgive.
Rammer for samvær frem for brud
I mere “almindelige” sammenhænge, hvor det ikke handler om at dine forældre fx. har et misbrug eller er voldsomt grænseoverskridende, kan det give mere ro at få markeret tydelige rammer for samværet, frem for at gennemføre et totalt brud. Både fordi det trods alt giver rum til udvikling, og fordi I på den måde slipper for indblanding fra resten af familien. Få hjælp til at afklare og gennemføre nye rammer, og find ud af hvordan du kan formidle budskabet – samt stå fast på dine behov.
Camilla Bechsgaard
Psykolog